Permanente make-up

Op de Gallerij pagina zijn voorbeelden te vinden van door Schoonheidssalon Ligaya gezette PMU (wenkbrauwen & eyeliner)

Wat is PMU?

Bij PMU, oftewel permanente make­up, worden pigmenten in de huid ingebracht. Dit gebeurt bovenin de lederhuid die zich net onder de eerste huidlaag bevindt, de opperhuid. PMU gaat dus minder diep dan een tatoeage, die een laag dieper wordt aangebracht. Met PMU kunnen behandelingen gedaan worden die betrekking hebben op de wenkbrauwen, eyeliner, liplijn en beauty spot. Schoonheidssalon Ligaya specialiseert zich in de wenkbrauwen en eyeliner, met daarbij ook behandelingen voor alopecia.   De PMU wordt ingebracht in de huidlaag met behulp van hele dunne naaldjes. Voor uw behandeling begint krijgt u een Informed Consent met betrekking tot uw gezondheid en krijgt u te horen waar u rekening mee moet houden. Zo wordt het aangeraden dat u de dag voor de behandeling geen alcohol drinkt of aspirine slikt, aangezien deze het bloed verdunnen. Meer over gezondheid en voorschriften leest u verder op deze pagina.   PMU is in principe geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of geslacht.  

De behandeling 

De volledige behandeling bestaat uit 2 tot 3 behandelingen, hierna heeft u een mooi resultaat. De tweede behandeling volgt ongeveer 4 weken na de eerste, om de kleur bij te werken. Dit omdat de opperhuid zich na 3 tot 4 dagen vernieuwt, waarbij het pigment in die laag ook verloren gaat. De derde behandeling kan weer hierop volgen als een controle van de tweede behandeling, om een perfect resultaat te bereiken.   Een touch­up vindt meestal plaats na 1 tot 2 jaar, omdat de kleur dan weer enigszins vervaagd is. Dit is meestal slechts 1 behandeling. Als u de PMU geheel wilt laten vervagen duurt dit meestal 2 tot 6 jaar. Blonde wenkbrauwen zijn hierbij meestal na 2 jaar verdwenen, maar een zwarte eyeliner vaak na 6 jaar.  

Eyeliner 

Wimpers zorgen voor een sprankelende oogopslag. Door middel van een eyeliner komen uw wimpers meer naar voren. Ook wanneer u nauwelijks of geen wimpers heeft kan er met PMU een natuurlijke ogende lijn worden gezet, die vollere wimpers doet vermoeden. Door middel van PMU kunt u onder andere een subtiele eyeliner krijgen, die uw wimpers voller laat lijken, of een opvallendere brede eyeliner die u niet meer elke dag zelf hoeft te zetten. Ook kan er een uitgeschaduwd effect bereikt worden door meerdere kleuren te gebruiken, wat een zachte lijn creëert.

Bij de PMU eyeliner behandeling wordt er een strakke lijn gezet tussen de wimpers. Er zijn verschillende kleuren mogelijk, bij het kiezen kunt u rekening houden met de kleur van uw iris. De breedte kan aangepast worden naar smaak. Ook kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de buitenooghoek gesloten te maken. PMU op de binnenste onderste oogrand wordt wel afgeraden, aangezien dit schade kan brengen tot het weefsel en het pigment hier niet lang blijft zitten.    Ook als uw bovenooglid slap is kan de behandeling toegepast worden. De specialist spant uw huid ietwat aan en door het gebruik van een naald in plaats van een kwast ontstaan een mooie strakke lijn. Als u uw oogleden wilt laten liften is het echter verstandig dit te laten doen voor de behandeling.Tevens is het ook zeker mogelijk voor mannen om de ogen te laten accentueren, door subtiele losse stippeltjes tussen te wimpers te zetten. Dit zorgt ervoor dat de ogen niet opgemaakt lijken.

Na de behandeling kan het zijn dat de huid rondom de ogen dik wordt, omdat het vocht vasthoudt. Nakoeling zorgt voor het sneller wegtrekken van de zwelling. Nakoeling kan door middel van een coolpad of door bijvoorbeeld twee natte washandjes in de vriezer te leggen. Na 20 minuten koelen neemt de zwelling snel af. De zwelling valt vaak erg mee na behandelingen en soms zijn de ogen ietwat rood.  

Wenkbrauwen 

Wenkbrauwen zijn een belangrijk deel in ons gezicht, ze zetten gezichtsuitdrukkingen namelijk kracht bij en geven het gezicht uitstraling. Met deze behandeling kunnen onder andere dunne wenkbrauwen en onregelmatige wenkbrauwen gecorrigeerd worden. Ook kan de kleur van uw wenkbrauwen aan worden gezet om uw wenkbrauwen meer naar voren te laten komen in uw gezicht. Indien er zich een litteken in uw wenkbrauw bevindt kan dit ook worden gecamoufleerd. Uw specialiste zal u helpen met wat het beste bij uw gezicht pas qua vorm of kleur.

Bij een PMU wenkbrauwen behandeling wordt het meest gebruik gemaakt van twee technieken: de schaduwtechniek en de hairstrokes techniek. Bij de schaduwtechniek worden de wenkbrauwen natuurlijk ogend opgevuld. Bij de hairstrokes worden er als het ware haartjes getekend in de huid tussen de echte wenkbrauwhaartjes en is zeer geschikt voor Alopecia Areata. Vaak worden deze technieken gecombineerd. Schoonheidssalon Ligaya gebruikt beide technieken, u kunt aangeven welke u het meest geschikt en mooist vindt.   Na de behandeling zien de wenkbrauwen er meestal normaal uit met lichte roodheid. Ook zijn ze donkerder dan u wenst. Dit vervaagt na 3­4 dagen. 

Alopecia Areata 

PMU is zeer geschikt voor mensen met Alopecia Areata. Alopecia Areata is een auto­immuunziekte. Bij een auto­immuunziekte reageert het lichaam op lichaamseigen delen, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat. Bij Alopecia Areata worden de eigen haren als het ware aangevallen en er een plaatselijke ontsteking ontstaat rond de haarwortels. Dit leidt tot onvoldoende voeding van de haren, waarna ze uit kunnen vallen. Wanneer de haren uitgevallen zijn groeien ze niet meer terug. Haartransplantatie is voor deze personen ook geen optie, omdat de nieuwe haren hierbij ook aangevallen zullen worden.   De ziekte kan ook betrekking hebben op de wenkbrauwen en de wimpers. Met PMU is het voor personen met Alopecia Areata niet meer nodig om elke dag bijvoorbeeld hun wenkbrauwen bij te tekenen. Door de eerder genoemde hairstrokes techniek zal het lijken alsof er weer echte haartjes zitten, zonder dit onnatuurlijk te laten ogen.   

Informed Consent en voorschriften 

Zoals eerder vermeld krijgt u tijdens het eerste gesprek eerst een Informed Consent. Hierbij krijgt u een vragenlijst met verschillende vragen over uw gezondheid. Zo is het belangrijk dat u onder aangeeft of u bijvoorbeeld zwanger bent/kan zijn, een allergie heeft, diabetes heeft, eczeem of psoriasis heeft, of een gestoorde wondgenezing zoals keloid vorming. In deze situaties kan permanente make­up namelijk afgeraden worden. Voorschriften krijgt u ook van de specialiste. Voor de behandeling is belangrijk dat u geen alcohol drinkt of aspirine slikt, die uw bloed verdunnen. Dit bemoeilijkt de opname van de pigment in uw huid. Ook zijn er voorschriften voor na de behandeling. Zo is het verstandig om een week niet te zonnen en te zwemmen, waarbij zwemmen binnen 3­4 dagen geheel afgeraden wordt. Ook ontvangt u hoe u de permanente make­up het beste kunt behandelen. De richtlijnen zijn opgesteld door de GGD en zijn ook online te vinden.   Voor meer vragen kunt u altijd mailen of bellen.  

Wij werken volgens de Nederlandse richtlijn tatoeëren en piercen. Hier kan u ook informatie vinden over de behandeling en nazorg: www.rivm.nl/hygienerichtlijnen/tatoeeren-piercen (Hygiënerichtlijnen voor cosmetische tatoeage en permanente make­up)